در پی شکایت تپسی، شورای رقابت اسنپفود را به رویههای ضدرقابتی محکوم کرد
کد: 48123 تاریخ انتشار :۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۴۱
در پی شکایت تپسی از اسنپفود، شورای رقابت با اکثریت آرا، اسنپ فود را به رویههای انحصاری محکوم کرد. این شورا پس از بررسی شکایات و مستندات ارائه شده، قراردادهای انحصاری اسنپفود با رستورانها را مصداق رویههای ضدرقابتی تشخیص داد و در رای خود، این شرکت را به حذف شروط ضدرقابتی از قراردادها، شامل قراردادهای پیشین جاری و قراردادهای آتی موظف کرد.
- بر اساس مصوبه شورای رقابت، اگرچه اسنپفود در قراردادهای خود از عبارات اجبارکننده استفاده نکرده، اما مجموع شروط و قیود قراردادی به گونهای بوده که رستورانهای طرف قرارداد نمیتوانستند با رقبای اسنپفود همکاری کنند و برای خروج از قراردادهای انحصاری هم ملزم به پرداخت جریمه و وجه التزام بودند.
- بر این اساس، شورای رقابت این قراردادها را با توجه به سهم مسلط اسنپفود در بازار، مصداق رویه ضدرقابتی دانسته و با اکثریت آرا، رای به توقف رویه ضد رقابتی اسنپ فود و عدم تکرار آن در آینده صادر کرده است. این رای به این معناست که شروط ضدرقابتی قراردادها شامل «اعطای تخفیف در کمیسیون به شرح همکاری انحصاری» از قراردادهای پیشین جاری و آتی حذف خواهند شد. همچنین، جریمههایی که برای خروج رستورانها از قراردادهای انحصاری و همکاری با رقبا تعیین شده بود نیز بیاعتبار خواهند بود. در ادامه نیز مطابق با رای شورای رقابت، اسنپفود مجاز به استفاده از چنین شروطی در قراردادهایش نخواهد بود.
- آبان سال گذشته بود که تپسی از اسنپ به دلیل ایجاد انحصار در سفارش آنلاین غذا به شورای رقابت شکایت کرد. پیش از تپسی، شرکت زودکس و شرکت ازکیوام نیز در حوزههای سفارش آنلاین و پرداخت اعتباری، از اسنپ شکایت کرده بودند. تپسی در شکایات خود، ارائه تخفیف مشروط به همکاری انحصاری از سوی بازیگر دارای موقعیت مسلط و همچنین تعیین جریمههای سنگین برای رستورانها در ازای خروج از قراردادهای انحصاری را مصداق رویههای ضدرقابتی این شرکت دانسته بود.
- لینک رای صادره از سمت شورای رقابت:
-