کد: 35758 تاریخ انتشار :۱۱ تیر ۱۳۹۸ ساعت ۱۵:۲۲
- مقصود پور ابولی- کارشناس بازار سرمایه
با توجه به پایان فصل اول سال ۱۳۹۸، تحولات صورت گرفته در نمادهای صنعت سیمان در بازار سرمایه موردبررسی قرارگرفته است. نمودار زیر دو شاخص کل و صنعت سیمان را در بازه زمانی ۲۲ اردیبهشتماه تا پایان ۵ تیرماه به تصویر کشیده است. توجه دارند که در محاسبه شاخص کل و همچنین شاخص صنعت، تمامی بازدهی که نصیب سهامداران میشود (اعم از رشد قیمت، تقسیم سود و نیز آثار مربوط به هرگونه افزایش سرمایه) موردمحاسبه قرار میگیرد. در این دوره شاخص صنعت سیمان در حدود ۳۴% و شاخص کل در حدود ۲۰% رشد یافتهاند. درواقع شاخص کل از حدود ۲۰۸ هزار واحد به سطح ۲۴۸ هزار واحد و شاخص صنعت سیمان از ۱۴۱۵ به ۱۸۹۰ واحد رسیدهاند. بررسیها نشاندهنده بازدهی بالاتر شاخص صنعت سیمان نسبت به شاخص کل تا دوره زمانی حدود یک سال و نیمه بوده و چنانچه بازههای زمانی طولانیتری انتخاب شوند شرایط به گونه دیگری است و عموماً بازدهی صنعت سیمان از بازدهی شاخص کل کمتر بوده است.
در خردادماه اطلاعات مالی سال ۱۳۹۷ بسیاری از شرکتها انتشار یافت و عموم شرکتهایی که سال مالی آنها با سال شمسی منطبق است مجامع خود را برگزار کردند. اطلاعات چکیده سود و زیان و ترازنامه شرکتهای سیمان برای نزدیکترین دوره مالی به پایان اسفندماه در ادامه آمده است:
جدول زیر ارزش بازار نمادهای این شرکتها در چند مقطع زمانی بر اساس سهامداران عمده را نشان میدهد:
افزایش ارزش بازار سهام شرکتهای سیمان از حدود ۵۲ هزار میلیارد ریال در پایان سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۳ هزار میلیارد ریال در انتهای خردادماه ۱۳۹۸ در جدول فوق قابلمشاهده است. این اتفاق اما در طول سال ۱۳۹۷ بهطور یکنواخت رخ نداده و عمدتاً در ماههای شهریور و مهر و نیز بهمن و اسفند محقق شده است. ملاحظه میشود که مجموع ارزش بازار شرکتهای سیمان در پایان خردادماه، در مقایسه با اردیبهشتماه در حدود ۱۵% رشد یافته است. رشد ارزش بازار شرکتهای سیمان که در اردیبهشتماه تا حدودی متوقفشده بود ولیکن در خردادماه مجدداً آغازشده است. در میان گروههای مختلف، رشد شرکتهای زیرمجموعه سازمان تأمین اجتماعی مناسبتر و در حدود ۱۹% بوده است. البته بایستی به رشدهای اتفاق افتاده در قیاس با بازههای زمانی دیگر که در جدول ارائهشده است نیز توجه کرد. بهطور مثال رشد مجموعه تحت مدیریت بنیاد مستضعفان در قیاس با پایان اسفندماه سال ۱۳۹۶ بسیار قابلملاحظه بوده است درحالیکه در گروه بانک ملی کمترین میزان افزایش رخداده است. تغییرات صورت گرفته در ارزش اسمی سرمایه نیز میبایستی مدنظر باشد. اطلاعات ارزش بازار به تفکیک شرکتها در صفحه بعد ارائهشده است.
حجم معاملات نمادهای این صنعت در جدول زیر قابلمشاهده است. ملاحظه میشود که درمجموع حجم معاملات در حدود ۲۳% کاهشیافته که البته شرایط در میان نمادهای گوناگون متفاوت است بهنحویکه در برخی نمادها رشد قابلملاحظه در حجم معاملات و متقابلاً در بعضی دیگر افول شدید قابلمشاهده میباشد. بهبود حجم معاملات نمادهای این صنعت در سال ۱۳۹۷ در قیاس با سال قبل نشاندهنده توجه بیشتر بازار بوده است. روند توجه در طول ماههای سال ۱۳۹۸ نیز با فرازوفرودهایی همچنان ادامه دارد. میزان گردش سهام در برخی شرکتها مناسب بوده ولیکن در برخی دیگر همچنان ضعیف است که البته پایین بودن حجم سهام شناور میتواند ازجمله دلایل آن به شمار آید. ذکر این نکته در اینجا الزامی است که سرمایه قیدشده در ستون مربوطه، آخرین سرمایه اسمی ثبتشده است و در برخی نمادها همانند سیمان فارس نو، بهبهان، خزر، نیریز و مازندران این مهم در دست اجراست.