به گزارش TSEpress به نقل ازروزنامه آرمان داستان نفت، تراژدي اشكها و لبخندهاست. وابستگي اقتصاد كشورهاي توليدكننده نفت به درآمدهاي اين مايع روسياه، طي دهههاي اخير، موجبات بروز بسياري از مناقشات ميان كشورهاي صاحب چاههاي نفت را فراهم كرده است. ارزش نفت چنان افسونگر است كه پاي اغيار را از آن سوي اقيانوسها هم به خاورميانه باز كرده است. طي بيست سال اخير، دو جنگ بزرگ خليج فارس بر سر آن درگرفته و هر دوبار متخاصم غرب و مغلوب ميدان عراق بوده است. فتنه گريهاي نفت در نهايت خاك عراق را به توبره كشيد و اين كشور به اشغال درآمد و وارد دوراني پر التهاب شد؛ دوراني كه در نهايت تولد داعش را رقم زد.
تولد يك كابوس
گروه موسوم به «دولت عراق و شام» اول بار در غرب عراق و در مجاورت مرزهاي شرقي سوريه اعلام موجوديت كرد. اين گروه خشن بنيادگرا و تكفيري، در ميان نزاع نوريالمالكي با سنيهاي غرب عراق، رشد كرد و به زودي در سايه برخي از عشاير همين مناطق و تحت حمايت اعراب حاشيه خليج فارس و عربستان به غولي تنوره كش و غدار تبديل شد. نخستين يورش اين گروه به استان الانبار براي آنها چاههاي نفت كركوك و بيجي را به غنيمت داشت. بعد از آن پيشرويهاي اين گروه به سمت شمال و شرق، آنها را تا چاههاي نفت تكريت هم رساند. شرق سوريه نيز به زودي به دست داعش افتاد. چاههاي نفت واقع در شرق سوريه، غنيمت ديگري بود كه به منبع درآمدهاي اين گروه تبديل گرديد.
پولهاي نفتي
وقتي «ابوبكر البغدادي» صاحب نفت شد و كردهاي عراق خبر فروش نفت توسط داعش را رسانهاي كردند، بسياري اين اخبار را باور نداشتند زيرا هرگز تصور هم نميكردند كه يك گروه بنيادگرا بتواند براي نفتش مشتري پيدا كند. اما از آنجايي كه دزد رفيق دزد است، دلالان نفتي بيتوجه به مباحث پيراموني، در ميانه كارزار خون و باروت، در حال مبادلات نفتي خود با داعشيان بودند. خلافت «البغدادي» اگر براي همه دنيا آفت بود براي سوداگران نفت سودآور شده بود.
چاههاي طلاي سياه
بر اساس گزارش خبرگزاري رويترز، تحقيقات «موسسهاي اچ اس» بيانگر اين است كه داعش كنترل 350 هزار بشكه نفت خام را در دست دارد اما قادر است تنها حدود 50 تا 60 هزار بشكه توليد كند. بر اساس گمانهزنيها، گروه داعش هر بشكه نفت خود را با مبلغي بين 20 تا 30 دلار به فروش ميرساند كه در نهايت مبلغي معادل 2 ميليون دلار در روز براي اين گروه ارزآوري به همراه دارد. پيش از اين گمانه زنيها نيز معاون «مركز مبارزه با تروريسم» آمريكا با حضور در كنگره اين كشور درباره توليد روزانه يك ميليون دلار بشكه نفت خام توسط داعش به سخن پرداخته بود. حالا كه اسناد بيشتري درباره فروش نفت داعش منتشر شده است، بهتر ميتوان با فعاليتهاي نفتي اين گروه آشنا شد.
شراكت شياطين
طبق نوشته نشريه فاينشنال تايمز، گروه تروريستي داعش در ميانه سال2014 با همكاري متخصصان نفتي وابسته به حزب بعث عراق، در راه اندازي و بهره برداري از چاههاي نفتي تحت اشغال خود، به نتيجه رسيده و از آن تاريخ تاكنون از محل صادرات نفت به تامين مالي خود اقدام كرده است. بعد از آن بود كه نشريه تايمز با انتشار تصويري از يك آگهي استخدام، مدعي شد كه گروه داعش از طريق اينگونه آگهي ها، اقدام به جذب نيروي متخصص در حوزه انرژي براي كار در پالايشگاهها و ميدانهاي نفتي تحت اشغال خود كرده است. طبق آن گزارش، گروه داعش در آگهي خود وعده داده است به هر نيروي كار دستمزدي معادل 250 هزار دلار در سال پرداخت ميكند. در همين رابطه، ماموران اطلاعاتي بريتانيا هم مدعي شدند گروه داعش طي ماههاي اخير تعدادي از مهندسان صنايع نفت و نيز كارشناسان انرژي را به استخدام خود درآورده يا موفق به جذب آنها شدهاند.
شكستن اعتبار نفت
بعد از انكه قيمت جهاني نفت به طور غريبي افت پيدا كرد، برخي گمانه زنيها قوت گرفت كه صادرات نفت توسط گروه داعش با نرخ نازل، از دو وجه بر قيمت نفت اثر منفي گذاشته و باعث سقوط آن شده است. وجه اول را مرتبط با حجم صادرات نفت توسط اين گروه ميدانستند و معتقد بودند كه گروه داعش به ميزاني بيش از اين تعداد كه اعلام ميشود، روزانه نفت صادر ميكند. وجه دوم را نيز اينگونه شرح ميدادند كه قيمت نازل نفت داعش باعث شده تا اعتبار نفت از ميان برود. حالا با مشخص شدن ميزان واقعي صادرات نفت از سوي داعش، (كه همان 30 هزار بشكه در روز است) هر دو وجه اين نوع گمانه زنيها منتفي به نظر ميرسد. به گفته كارشناسان، با وجود توليد روزانه 90 ميليون بشكه نفت در سطح جهان، 30 هزار بشكه نفت توليدي از سوي داعش، حتي قطرهاي در اقيانوس نفت هم نيست، چه رسد به اینکه بتواند بر قيمتها تاثيرگذار باشد.
متهمان خريد
وقتي كه داعشيان چرتكه فروش در دست گرفتند، خيليها درباره خريداران نفت اين گروه دچار ترديد بودند. در ليست متهمان احتمالي، از عربهاي سعودي، قطري و اماراتي تا دلالان وابسته به هفت خواهران نفتي جاي داشتند. اردن و حتي خود بشار اسد هم در صندلي متهمان قرار داشتند. روزنامه راياليوم نوشت، جاش ارنست، سخنگوي كاخ سفيد در كنفرانس مطبوعاتي مدعي شد، بزرگترين مصرفكننده نفت داعش دولت سوريه است. در ميان اين مجادلات پرده از راز بزرگ تركها فرو افتاد. پوتين مدعي شد: « اردوغان خريدار نفت البغدادي است.»
لكه نفت داعش بر دامن تركيه
وقتي غول نفتي داعش در كاخ رياست جمهوري تركيه تنوره كشيد، پوتين پا در كفش اردوغان كرد و كلاه اين دو رهبر روس و ترك در هم رفت. كار كه بالا گرفت، اردوغان سرير رياست جمهوري دو كشور را گرو گذاشت. با وجود انكارهاي تركيه، حالا خبرهايي ميرسد كه ارتش آزاد سوريه اسناد معاملات نفتي اردوغان با البغدادي را در دست دارد. طي روزهاي گذشته يك مسئول اطلاعاتي ارتش آزاد به خبرگزاري «اسپوتنيك» روسيه خبر داد كه اين گروه تصاويري از قراردادهاي منعقد شده تركيه با عناصر داعش براي خريد نفت را در اختيار دارند. «ولاديمير پوتين» نيز درباره روابط تنگاتنگ داعش با تركيه اعلام كرده بود، شواهدي وجود دارند مبني بر اينكه دليل سرنگوني جنگنده روسيه، محافظت از محموله نفتي داعش و تحويل سالم آن بوده است. با وجود اينكه اردوغان همواره اين اتهامات را رد كرده است، اما حالا خود تركها نيز به جبهه افشاگران عليه اردوغان پيوستهاند. روزنامه تركيهاي «سوزجو» مخالف دولت عدالت و توسعه به نقل از ياكيس نوشت: «نفت داعش به تركيه ميرسد و از آنجا به واسطه دلالان به شهرك «سيلوبي» از توابع استان شرناق منتقل ميشود و در راس اين دلالان مردي ۵۰ ساله به نام دكتر فريد يا عمو فريد يا حاجي فريد است كه گذرنامه يوناني و اسرائيلي دارد. اين مرد نفت خام را ز طريق بندر جيهان تركيه و منطقه اسكندرونه به بندر اسدود اسرائيل ميفرستد.» در عين حال ناظم دباغ، نماينده اقليم كردستان عراق در تهران در اين رابطه ميگويد: «دولت اقليم كردستان درباره اقدامات داعش براي صادرات نفت سوريه به تركيه، اطلاعي ندارد. ما نميتوانيم اين خبر را تاييد يا تكذيب كنيم.»