کشورهای در حالتوسعه امسال با کاهش شدید رشد اقتصادی مواجه میشوند. بر اساس گزارشهای به دست آمده از سازمان ملل در مورد چشمانداز اقتصاد جهانی در سال 2016، رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه برای سال جاری به طور متوسط 3.8درصد خواهد بود. این کمترین میزان رشد اقتصادی از بحران بزرگ مالی در سال 2009 تا کنون است.
به گزارش TSEpress به نقل ازصدای اقتصاد نکتهای که نباید از نظر دور داشت این است که کاهش رشد اقتصادی چین و رکودی که در روسیه ایجاد شدهاست به علاوه مشکلات بزرگ برزیل، بخشی از این دلایل مهم این سقوط در متوسط رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه هستند.
بر اساس گزارشهاس سازمان ملل، 29 کشور در میان کشورهای جهان بیشترین آسیب را از کاهش رشد اقتصادی چین میبینند. علاوه بر آن بهای نفت از جولای 2014 تا کنون سقوط بیسابقهای را تجربه کردهاست و ضرر هنگفتی را به کشورهای صادرکننده نفت وارد کردهاست.یکی از واقعیتهای مهم این است که کاهش تقاضا برای منابع در چین –در حالیکه این کشور یکی از متقاضیان اصلی فلزات در جهان است- تأثیر بسیاری روی کاهش قیمت کالا داشته و به دنبال آن به اقتصادهای نوظهور به ویژه در امریکای لاتین و آفریقا آسیب جدی وارد کردهاست.
اما آنچه منشا اصلی نگرانیهاست، کاهش قیمت کالاها نیست بلکه خروج بیرویه سرمایههاست. کشورهای در حال توسعه در فاصله سالهای 2009 تا 2014 روی هم رفته سرمایهای معادل 2.2تریلیون دلار دریافت کردهاند که بخشی از آن نیز به دلیل سیاستهای پولی بانکها و نرخ بهره نزدیک به صفر است.
کشورهای در حال توسعه به محل خوبی برای سرمایهگذاران تبدیل شده بودند اما به دنبال رخدادهای اخیر، سرمایهگذاران از این کشورها فراری شدند و سرمایههای خود را نیز با خود بردند.
کاهش سرمایهها میتواند تأثیرات منفی بسیاری روی اقتصاد بگذارد و همراه با خود چشمانداز اقتصادهای نوظهور را نیز برای آینده به خطر میاندازد.
البته کشورهای در حال توسعه پیش از نیز با چالشی شبیه به این مواجه شده بودند اما موفق شده بودند دوباره مشوقهای لازم را برای جذب سرمایه ایجاد کنند. اکنون نیز باید به دنبال راهی برای جذب مجدد سرمایهگذاران باشند.
منبع: گاردین