به گزارش TSEpress و به نقل از صدای اقتصاد 22 سال پیش در این روز، بالاخره شرکت فولاد مبارکه اصفهان افتتاح شد. البته عملیات اجرایی آن در سال 60 و در دوران جنگ شروع شده بود. اما حالا این شرکت، یکی از بزرگترین واحدهای صنعتی ایران است و در زمینی به مساحت 35 کیلومتر مربع در نزدیکی شهر مبارکه و در 75 کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان واقع شده است.
براساس تاریخچه فولاد مبارکه، فعالیت های ساختمانی و فنی اجرا شده در دوران ساخت این مجتمع در خاورمیانه کم نظیر بوده و به عنوان مثال نزدیک به 18 میلیون و 700 هزار متر مکعب خاک برداری و بالغ بر یک میلیون و 845 هزار متر مکعب بتن ریزی، یک میلیون و 800 هزار متر مربع قالب بندی و 80 هزار تن آرماتور ، حدود 150 هزار تن اسکلت فلزی، یک میلیون متر مربع نصب پوشش و بالغ بر 500 هزار تن تجهیزات و ماشین آلات در آن نصب شده است.
اولین کوره قوس الکتریکی واحد فولادسازی این مجتمع در مهر ماه سال 1370 راه اندازی شد و در 23 دیماه سال 1372 خطوط تولید این کارخانه بزرگ توسط رئیس جمهور وقت افتتاح شد، با ورود محصولات فولادی این شرکت به بازار و افزایش تدریجی تولید تا سقف ظرفیت اسمی 2.4 میلیون تن بخش عمده ای از نیاز کشور به این کالای استراتژیک بر طرف شد.
این شرکت در سال های پس از رسیدن به ظرفیت اسمی اقدام به برنامه ریزی برای افزایش تولید در قالب طرح های توسعه کرد و با استفاده از منابع مالی حاصل از فروش داخلی و ارزی شرکت و استفاده از اعتبارات مالی، ریالی و ارزی اولین مرحله طرح های توسعه را اجرا کرد به نحوی که با اجرای این طرح ها، تولید شرکت برای رسیدن به میزان حداقل 11.3 میلیون تن مذاب برنامه ریزی شده و در حال انجام است.
حالا هم این شرکت صادرات بیش از 1.5 میلیون تن محصول دارد.
به گفته بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان این شرکت در حال حاضر حدود 50 درصد از فولاد و مواد اولیه بیش از سه هزار کارخانه و کارگاه تولیدی کشور را تولید می کند. این سه هزار کارخانه در صنایع لوله و پروفیل، نفت، گاز و پتروشیمی، خودرو، موتور های الکتریکی، لوازم خانگی، فلزی سبک و سنگین، ساختمانی، غذایی، کشتی سازی و ساز های دریایی فعالیت می کنند.
به هرحال، فولاد مبارکه بزرگترین مجتمع صنعتی کشور و بزرگترین تولید کننده فولاد های تخت در خاورمیانه است.در حال حاضر حدود 30 درصد از تولیدات فولاد مبارکه به خارج صادر می شود. فولاد مبارکه دارای ظرفیت تولید 7.5 میلیون تن انواع محصولات فولادی تخت گرم و سرد نوردیده، قلع اندود، گالوانیزه و رنگی و تختال با احتساب ظرفیت های واحد فولاد سازی و نورد پیوسته سبا و همچنین مجتمع فولاد هرمزگان است.
سبحانی گفت: این شرکت در 10 دوره جایزه ملی تعالی سازمانی،پنج دوره جایزه ملی کیفیت و اولین دوره جایزه تعالی کشور های اسلامی، مقام نخست را کسب کرده است. همچنین فولاد مبارکه در سال 1391 برای نخستین بار و به عنوان تنها شرکت ایرانی با کسب 654 امتیاز، تندیس جایزه ملی تعالی سازمانی را از آن خود کند. سهم تولید این مجتمع از سال 1389 که 47 درصد بود، هر سال افزایش یافته است، از نظر اشتغالزایی، 20 هزار نفر از طریق پیمانکار مستقیم و حدود 350 هزار نفر در زنجیره ارزشی صنعت فولاد شاغل هستند.
براساس گفته های او، مصرف عمومی انرژی در فولاد مبارکه حدود یک و نیم درصد حوزه آبریز زاینده رود است، در دنیا حدود 20 درصد آب در بخش صنعت مصرف می شود اما در ایران این سهم 2 درصد و سهم استفاده از آب در بخش صنعت استان اصفهان کمتر از 10 درصد است. بیش از 200 نوع تجهیزات کنترل آلودگی در نواحی تولیدی این شرکت نصب شده است.
سبحانی ادامه داد: همچنین اصلاح و ارتقاء سیستم کنترل غبار واحد فولاد سازی با اعتبار بالغ بر یکهزار میلیارد ریال، اجرای طرح پایش و مانیتورینگ مداوم آلاینده ها بر روی دود کش ها و تصفیه خانه ها و توسعه و بهینه سازی سیستم های کنترل انتشار آلاینده ها در خطوط تولیدی با اعتباری بالغ بر 400میلیارد ریال از دیگر اقدامات صورت گرفته در این شرکت در راستای حفظ محیط زیست است.
البته در حالی که شرکت مدعی است، تمام ارکان محیط زیستی را رعایت کرده است، اما مسئولان محیط زیستی چنین عقیده ای ندارند. سال گذشته، کارگروه کمیسیون کشاورزی مجلس بعد از بررسی های لازم، اثرات زیست محیطی ناشی از فعالیت کارخانجات شهرستان مبارکه را تائید کرد که بر این اساس فعالیت شرکت فولاد مبارکه، دارای آثار آلاینده زیست محیطی است.
به این ترتیب در این جلسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، کرباسیان رئیس سازمان ایمدرو و مسئولان استان اصفهان حضور داشتند.
به گفته عباس رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس، کارگروه کمیسیون کشاورزی مجلس بعد از بررسی های انجام داده اثرات زیست محیطی ناشی از فعالیت کارخانجات شهرستان مبارکه را تائید کرد که بر این اساس فعالیت های شرکت فولاد مبارکه، دارای آثار زیست محیطی است، همچنین اعلام شد دانشگاه علوم پزشکی بیمار ام اس ناشی از اثر آلایندگی آب و هوای منطقه مبارکه را تایید نکرده است.
بر اساس گزارش کارگروه مذکور، پسماند فاضلاب انسانی شهرستان زرین شهر توسط لوله در غرب شهرستان مبارکه رها شده که از مزارع کشاورزی و منازل مسکونی عبور می کند و همچنین وجود دود غلیظ در آسمان شهرستان زرین شهر که ناشی از فعالیت ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه بوده اثبات شده است.