استاد معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: با اینکه دولت فکر میکند مشکل رکود مسکن را میتوان با افزایش میزان تسهیلات حل کرد اما رکود بازار مسکن باید با کاهش قیمت مسکن حل شود یعنی باید قیمتها را عادلانه کنیم تا متقاضیان واقعی مسکن بتوانند صاحب خانه شوند.
به گزارش TSEpress محمد عدالتخواه در گفت و گو با صدای اقتصاد، افزود: تلاشهای دولت برای افزایش وام مسکن، عمدتا برای حل مشکل کسانی است که مسکن ساخته شده آنها روی دستشان مانده است و مشکلی از افراد بدون مسکن حل نمی کند.
وی تصریح کرد: مشکل ما رکود مسکن نیست بلکه مشکل، افراد بدون مسکنی هستند که هنوز نتوانستهاند صاحب خانه شوند و دولت باید برای خانه دار کردن این گروه تلاش کند چرا که دهکهای بالا با وام یا بدون وام، نیاز خود به مسکن را حل می کنند.
عدالتخواه با بیان اینکه بخش عمده افزایش قیمت مسکن به زمین مربوط می شود، گفت دولت می تواند با تمرکز روی مساله زمین، تجدید نظر در سیاستگذاریهای این حوزه و دریافت مالیات ارزش افزوده خرید و فروشها در این بخش به متقاضیان واقعی مسکن کمک کند.
وی با اشاره به وعدههایی که برای کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن داده می شود، اظهار کرد، گرچه کاهش یک یا دو درصدی سود این تسهیلات هم ارزش خودش را دارد، اما واقعیت این است که اختلاف سود تسهیلات با نرخ تورم در کشورهایی که با پرداخت تسهیلات، قصد کمک به متقاضیان مسکن را دارند، حداکثر 2 تا 3 درصد است اما درکشور ما این اختلاف به ۱۰ درصد نیز میرسد و علاوه بر آن هزینههای دیگر بانکی و غیر بانکی نیز به متقاضیان تحمیل میشود.
این کارشناس بخش مسکن تاکید کرد در شرایط فعلی ما در حوزه مسکن اضافه تولید داریم و دلیلی ندارد که بر تولید مسکن تمرکز کنیم. افرادی فکر میکردند که میتوانند از راه تولید مسکن شغل خود را پیش بروند اما حالا این شغل به بن بست رسیده است و تضمینی هم وجود ندارد که این افراد پس از آزاد کردن سرمایه خود، دوباره در این حوزه که اخیرا برایشان سودی نداشته سرمایه گذاری کنند.
وی پیشنهاد داد که فعالان مسکن برای حل معضل بیکاری این حوزه و رفع رکود صنایع وابسته با آن باید با گردش تولید به فعالیت در در حوزه های زیربنایی دیگری که کشور به آن نیاز دارد و همچنین ساخت ساختمانهای غیر مسکونی بپردازند.
عدالتخواه گفت: دولت باید فکری اساسی کند به این معنا که اگر بر فرض، خانههای فعلی به فروش رفت، آیا دوباره باید مسکن تولید کنیم؟