با وجودي كه تحريمها توانست تا حدود زیادی صنعت نفت و گاز ايران را تحتتأثير قرار دهد، اما صنعت پتروشيمي ايران با قوت توانست تأثير تحريمهاي سياسي را از روي خود كاهش دهد. اين صنعت پربازده در ايران،
به گزارش TSEpress به نقل ازروزنامه شرق ديروز ميزبان سرمايهگذاران خارجي بود تا مسئولان ارشد كشور از مزيتهاي اين صنعت پردهبرداري كنند.
جهانگيري:
همه دلایل کاهش قیمت نفت سیاسی نیست
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه برخی درصددند انتظارات مردم از دولت را در پساتحریم افزایش دهند تا دولت هرچه تلاش میکند انتظارات برآورده نشود گفت: همه دلایل کاهش قیمت نفت سیاسی نیست، اما از دو وزیر نفت و امور خارجه خواستیم به فکر راهحلی در سطح بینالمللی برای جلوگیری از کاهش قیمت نفت باشند. اسحاق جهانگیری در دوازدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران با اشاره به اینکه بعد از توافق در مردادماه دولت مصمم شد برای پساتحریم برنامهریزی کند، گفت: کارهای مهمی بهویژه توسط وزارت نفت در این زمینه انجام شده است. این وزارتخانه نسبت به سایر دستگاهها پیشتاز بوده بهطوریکه علاوه بر تدوین مدل جدید قراردادهای نفتی و نهاییکردن آن، طرحهای خود را برای توسعه نیز اعلام کرده است. باقی دستگاهها نیز با توجه به تعهدی که دارند باید زمینههای سرمایهگذاری در بخش خود را اعلام کنند. جهانگیری با اشاره به اینکه انتظارات انباشتهشده مردم نسبت به سالهای گذشته بالاتر رفته است، گفت: مردم توقع دارند با لغو تحریمها، دولت برای حل مشکلات اقتصادی گامهای بلندی بردارد البته دولت مصمم است مسیر توسعه کشور سرعت بیشتری یابد. معاون اول رئیسجمهور افزود: عدهای برای آنکه شیرینی نتیجه مذاکرات در کام مردم ننشیند سعی میکنند تا انتظارات مردم را از دولت در پساتحریم افزایش دهند تا هرچه دولت تلاش میکند انتظارات برآورده نشود اما دولت برای برآوردهکردن خواستههای مردم تلاش خود را خواهد کرد. جهانگیری با اشاره به اینکه در زمان تحریمها علیه کشور در همه بخشها بهویژه صنعت پتروشیمی توان داخلی بهخوبی ارتقا یافت، تأکید کرد: شرکای خارجی باید مطمئن و راهبردی باشند؛ آنها نباید وسط راه ما را تنها بگذارند. ما از عملکرد برخی شرکتهای خارجی در زمان تحریمها ناراحت هستیم. از شرکتهای داخلی انتظار داریم در انتخاب شریک خارجی خود شرکای مطمئنی را انتخاب کنند.
ادغام وزارتخانههای نفت و نیرو در حد پیشنهاد است
جهانگیری خبرهای منتشرشده در مورد انحلال وزارت نفت و نیرو و ادغام آنها در وزارتخانه جدید انرژی را در حد یک پیشنهاد دانست و گفت: در مورد این موضوع تصمیمی گرفته نشده و نیاز به بحث کارشناسی است. وی با انتقاد از روند خصوصیسازی در صنعت پتروشیمی گفت: با توجه به اینکه این صنعت میتواند برای کشور ارزآوری و اشتغال ایجاد کند، بهتر است واگذاریهای جدید در صنعت پتروشیمی به روش جدید صورت گیرد بهطوری که مردم اینبار سهامدار صنعت پتروشیمی شوند. معاون اول رئیسجمهور یکی از مطالبات مردم از دولت را ایجاد اشتغال عنوان کرد و گفت: تقریبا در یک دهه گذشته اشتغال ایجادشده در حد صفر بوده است؛ درواقع ایجاد ٤٠ تا ٥٠هزار شغل در سال عدد قابلملاحظهای نیست درحالیکه باید در سالهای پیش از آن سالانه بیش از ٥٩٠هزار شغل ایجاد میشد.
جهانگیری با اشاره به اینکه در سالهای آینده ٨٩٠هزار فارغالتحصیل خواهیم داشت که باید برای آنها شغل ایجاد کنیم، گفت: وضع رفاهی مردم در سالهای گذشته بهشدت کاهش یافته است بهطوریکه درآمد سرانه شهری ١٥ درصد و روستاییان ٢٥درصد کاهش نشان میدهد. وی افزود: برایناساس در برنامه ششم توسعه و افق ١٤٠٤ برنامهریزی شده است تا علاوه بر ایجاد اشتغال و افزایش رفاه مردم، اقتدار اقتصادی کشور نیز بهبود یابد، دراینمیان سهم پتروشیمیها بسیار قابلتوجه است. جهانگیری با اذعان به اینکه رشد هشتدرصدی در برنامه ششم توسعه قابلدسترس نیست، گفت: دولت تلاش میکند حداقل رشد ششدرصدی سالانه محقق شود؛ برای رسیدن به چنین رقمی باید سالانه ٩٠٠هزارمیلیاردتومان در کشور سرمایهگذاری صورت گیرد. بخشی از این سرمایهگذاری از طریق ایجاد امنیت اقتصادی در کشور محقق خواهد شد و بخش خصوصی داخلی نیز باید این وظیفه را برای خود قائل باشد که وارد بخش سرمایهگذاری شود.
حل مشکلات اقتصادی جهان با صنعت پتروشیمی ایران
وی با تأکید دوباره بر اینکه ایران با توجه به مزیتهای موجود کشوری استثنایی برای سرمایهگذاری خارجیهاست، گفت: سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران علاوه بر اینکه مشکلات داخلی ایران را حل میکند میتواند گرهگشای مشکلات اقتصادی جهان نیز باشد. صحت این گفته را میتوان از حضور هیأتهای اقتصادی کشورهای متعدد در ایران بعد از مذاکرات دانست که نشاندهنده استعداد و شرایط منحصربهفرد کشور در این زمینه است. جهانگیری گفت: ایران میتواند نقش مهمی در تأمین انرژی جهان داشته باشد، تولید نفت و گاز کشور باید متناسب با ذخایر موجود ایران باشد. اگرچه برخی کشورها موجب کاهش بهای نفت شدهاند که این موضوع اصلا برای ما قابلدرک نیست اما باید این کشورها را متوجه این امر کرد که نهتنها به مردم مسلمان دیگر کشورهای تولیدکننده نفت بلکه به مردم مسلمان خود ضربه میزنند و منافع آنها را به خطر میاندازند. معاون اول رئیسجمهور با اشاره به اینکه ایران هنوز وارد مرحله جدید فروش نفت خود نشده و درحالحاضر تولید نفت خام کشور تغییر نکرده است، گفت: ایران با اجرای برجام، تولید خود را افزایش خواهد داد و در این زمینه کوتاه نخواهد آمد. وی در مورد خوراک واحدهای پتروشیمی گفت: قیمت خوراک علاوه بر اینکه باید قابلرقابت با کشورهای همسایه باشد، باید شرایطي ایجاد شود که بتوان آن را در بلندمدت پیشبینی کرد. قیمتهای جدید خوراک پتروشیمی بهزودی از طرف وزارت نفت اعلام خواهد شد. جهانگیری بر ایجاد زیرساختهای پتروشیمی در سواحل کشور بهویژه در دریای عمان تأکید کرد و گفت: این مناطق معاف از مالیات هستند و بابت خوراک خود تخفیف خواهند گرفت.
ظریف:
۴ تحریم پتروشیمی لغو میشود
وزیر امور خارجه نیز در این همایش با تشریح جزئیات لغو چهار تحریم پیشروی توسعه صنعت پتروشیمی، از افزایش صادرات محصولات پتروشیمی ایرانی در دوران پساتحریم خبر داد. محمدجواد ظریف با بیان اینکه زمینه توسعه صنعت پتروشیمی در دوران پسابرجام فراهم است، گفت: هنر سیاست خارجی، تلاش در مسیر فراهمکردن بسترهای توسعه صنایع داخلی در چارچوب اهداف توسعه پایدار است. وزیر امور خارجه با اعلام اینکه پتروشیمی میتواند بهعنوان یک صنعت پیشرو در دوران پساتحریم با شتاب بیشتری به توسعه ادامه دهد، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی میتواند همزمان با لغو تحریمها وارد فضایی جدید شود. افزایش تولید محصولات و نیز افزایش مقاصد صادراتی، بهعنوان دو راهبرد مهم در دوران پساتحریم مورد توجه قرار دارد. این عضو کابینه دولت با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی از جمله صنایع فعال و پویای کشور است که به طور مستقیم مورد تحریمهای ظالمانه قرار گرفت و اهمیت این صنعت سبب شد از ابتدای مذاکره با کشورهای ١+٥ بهدنبال رفع تحریم این صنعت باشیم، بیان کرد: همزمان با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک در سال ٩٢، محدودیتهای ایجادشده برای صنعت پتروشیمی تا حدودی برطرف شد و امروز نیز با طی مراحل قانونی برجام و اجرائیشدن آن، در آستانه ورود به بازه زمانی اجرا و دوران جدید در پساتحریم هستیم. این مقام مسئول در دستگاه دیپلماسی کشور با بیان اینکه تحریم فناوری و صادرات محصولات پتروشیمی، مشکلات جذب سرمایهگذاری خارجی و تعاملات بانکی و پولی و نیز مشکلات حملونقل در پسابرجام برطرف خواهد شد، تأکید کرد: امید است صنعت پتروشیمی کشور در این دوران، روند توسعه را بهخوبی طی کند. به گفته وی، موقعیت استراتژیک ایران و وجود زیرساختهای مناسب، فرصتهای زیادی را برای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران مهیا کرده است و با لغو تحریمهای غیرقانونی و ایجاد فضای مثبت در کشور، تقاضا برای سرمایهگذاری در این صنعت و نیز خرید محصولات پتروشیمی ایران افزایش مییابد. وی با بیان اینکه توسعه صنعت پتروشیمی میتواند بازار سرمایه و بورس را نیز فعالتر کند، یادآور شد: وزارت امور خارجه همه تلاش خود را برای فراهمآوردن تسهیلات لازم بهمنظور جبران عقبماندگیهای موجود در صنعت پتروشیمی به کار میگیرد.
پیام وزیر نفت به شرکتهای خارجی برای تأسیس شعبه در ایران
وزیر نفت به شرکتهای خارجی پیام داد: شرکتهای خارجی که پیش از این در ایران حضور داشتهاند میتوانند به نام خودشان در ایران شعبه تأسیس کرده و با حمایت ما به انتخاب شرکای راهبردی ایرانی در این زمینه اقدام کنند. بیژن نامدارزنگنه در دوازدهمین همایش صنعت پتروشیمی ایران (IPF) با اشاره به نهاییشدن فرایند مذاکرات هستهای ایران و کشورهای ١+٥ و لغو تحریمها در روزهای آینده گفت: با لغو تحریمها صنعت پتروشیمی ایران به دوران جدید قدم خواهد گذاشت و میتواند به تحقق کامل برنامههای موجود در چشمانداز ٢٠ ساله کشور امیدوار باشد. وی با تأکید بر اینکه برای صنعت پتروشیمی ایران جهش بزرگی را برنامهریزی کردهایم، گفت: براساس قیمتهای محصولات پتروشیمی در سال ٩٢، ارزش محصولات پتروشیمی ایران براساس برنامهریزیها به ٧٠ میلیارد دلار خواهد رسید؛ رسیدن به این هدف، نیازمند سرمایهگذاری عظیم، فناوری روز و بازاریابی است. وزیر نفت تأمین خوراک را مهمترین بحث کنونی صنعت پتروشیمی دانست و ادامه داد: ایران خوراک به اندازه کافی در سواحل خلیج فارس برای مجتمع و طرحهای جدید دارد و براساس برنامهریزیهای صورتگرفته در طرحهای جدید، تولید الفینها از انجیال و اتان و پروپان برنامهریزی شده است. براساس برنامهریزی، تولید اوره از ٤,٥ میلیون تن کنونی به ١٣ میلیون تن و متانول از پنج میلیون تن کنونی به ١٥ میلیون تن خواهد رسید.زنگنه گفت: با تکمیل فازهای پارس جنوبی تا سال ٢٠١٧، اتان، پروپان و نفتا به اندازه کافی برای طرحهای جدید صنعت پتروشیمی خوراک وجود خواهد داشت. همچنین با تکمیل طرحهای پالایشگاهی کشور ظرف سه سال آینده، نفت سفید و مازوت مازاد بر نیاز کشور وجود خواهد داشت که میتواند خوراک صنایع پتروشیمی شود. وزیر نفت با اشاره به اینکه یکی از مزیتهای سرمایهگذاری در ایران دسترسی به خوراک مناسب است، اظهار کرد: با تکمیل طرحهای پالایشگاهی در بخش نفت و گاز، بیش از ١٢ میلیون تن الپیجی، ٤.٥میلیون تن اتان، ١٣ میلیون تن نفتا علاوه بر خوراکهای موجود آماده تخصیص به سرمایهگذاران است؛ ضمن آنکه خوراک گاز نیز به اندازه کافی در دسترس سرمایهگذاران قرار دارد.
۳ راهکار تأمین مالی برای پتروشیمیها
وی با اشاره به سه روش برای سرمایهگذاری گفت: روش اول استفاده از منابع سرمایهگذاران داخلی و تجهیز سرمایههای کوچک مردم از طریق صندوقهای توسعه پتروشیمی از مسیر فرابورس است. زنگنه با اشاره به تسهیلات در نظر گرفته شده از سوی دولت و وزارت نفت برای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی، افزود: براین اساس بالاترین تخفیف در قیمت خوراک تا ٣٠ درصد برای احداث زنجیرههای پاییندستی دیده شده است که این اختیار از سوی دولت در اختیار وزارت نفت قرار داده شده است.
شعريمقدم: چشمانداز ۲۷میلیارددلاری فروش محصول
مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی با اشاره به تمایل شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در پتروشیمیهای گازی، گفت: وظیفه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ساختار جدید؛ سیاستگذاری، هدایت، حمایت، نظارت و تنظیم است. شعريمقدم در اين همایش گفت: ایران غیر از برخورداری از ثبات در منطقه، مزایای جذاب دیگری هم دارد و همچنین ایران با داشتن ١٥٨ میلیارد بشکه ذخایر نفتی و ٢٣ تریلیون مترمکعب ذخایر گازی از نظر جمع کل ذخایر هیدروکربنی، در جهان مقام اول را دارد. شعریمقدم خاطرنشان کرد: خوشبختانه با وجود تمام محدودیتهای ناشی از تحریمهای ظالمانه، تا پایان سال جاری، ٤,٥ میلیون تن به ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی کشور افزوده خواهد شد و در پایان سال آتی نیز با افزودهشدن ٤.٧ میلیون تن دیگر، کل ظرفیت تولید کشور به ٧٠ میلیون تن در سال بالغ خواهد شد و چنانچه قیمتهای سال ١٣٩٠ یعنی آغاز دهه ٩٠ را مبنا قرار دهیم، ارزش کل فروش محصولات این صنعت، بالغ بر ٢٧ میلیارد دلار در سال خواهد شد.وي همچنين در حاشیه دوازدهمین همایش بینالمللی سرمایهگذاری در پتروشیمی ایران IPF اظهار كرد: فاینانس چین چندان برای سرمایهگذاران جذاب نبوده و از آن استقبال زیادی نشده است. وی در ادامه گفت: نفت ٣٠ دلاری باعث کاهش قیمت خوراک مایع میشود، اما به هر صورت، دنیا به محصولات پتروشیمی نیاز دارد و ایران هم یکی از بهترین گزینههای سرمایهگذاری و تولید محصولات پتروشیمی است. شعريمقدم تصريح كرد: درباره صنایع میاندستی که از پروپیلن بهعنوان ماده اولیه استفاده میکنند، نیز پیشنهاداتی برای سرمایهگذاری از سوی خارجیها دریافت کردیم. هنوز هندیها برای سرمایهگذاری در چابهار مذاکره میکنند، اما تا نهاییشدن قیمت خوراک، مذاکره با آنها به نتیجه نمیرسد. شرکتهای آمریکایی هم برای حضور در بازار ایران ابراز علاقه کردند، اما آمریکا باید برای سرمایهگذاری به آنها اجازه بدهد که نمیدهد.
زمانينيا: سهشنبه روز کلیدی برای ایران خواهد بود
امیرحسین زمانینیا، ديگر معاون وزیر نفت نيز با اشاره به نزدیکشدن به زمان اجرای برجام تا چند روز آینده گفت: سهشنبه روز کلیدی برای ایران به لحاظ تصمیم آژانس بینالمللی انرژی اتمی درزمینه انجام تعهدات ایران براساس توافق برجام است که امیدواریم بعد از قرائت این گزارش، به مرحله اجرای برجام برسیم. معاون امور بينالملل وزير نفت با بیان اینکه روزهایی کلیدی را پیشرو داریم، تأکید کرد: در طول روزهای آینده با گزارشی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران و اجرای تعهدات برجام ارائه خواهد کرد، پرونده ایران از دستور کار سازمان ملل خارج شده و گامهای اساسی برای لغو تحریمها برداشته میشود.
مدیر شرکت آلمانی: افزايش سهم ايران از بازار پتروشيمي تا ٢٠٢٥
عضو هیأتمدیره شرکت «لینده» آلمان در همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی گفت: ایران میتواند تا سال ٢٠٢٥ میلادی با ورود به بازار و افزایش سهبرابری تولید، سهم قابلتوجهی از بازار پتروشیمی را در اختیار بگیرد.به گزارش «ایرنا»، «کریستین بروش» تأکید کرد: صنعت پتروشیمی ایران با توجه به ظرفیتهای بیمانند خود میتواند پیشتاز توسعه اقتصادی کشور باشد.
شرکت لینده آلمان برای اجرای فعالیتهای بازرگانی خود در صنعت پتروشیمی ایران، منتظر روز اجرای برجام است.بروش گفت: برخی پروژههای پتروشیمی در دنیا به دلیل کاهش قیمت نفت خام لغو شده است. عضو هیأتمدیره شرکت لینده آلمان استفاده از فناوریهای روز برای ایجاد تنوع در محصولات را ضروری خواند و ادامه داد: در سالهای گذشته افزایش چشمگیر تولید الفین در کشور چین و نیز تولید گاز از منابع شیل گازی، سبب تلاطم در بازار شده است. وی به وجود خوراک فراوان صنعت پتروشیمی در ایران اشاره کرد و گفت: ایران میتواند با استفاده از فناوریهای مختلف، توسعه صنعت پتروشیمی را به صورت زنجیرهای ادامه دهد تا نوسان بازار در این صنعت، کمتر تأثیر بگذارد، اما نبود شفافیت در قانونهای سرمایهگذاری و دردسترسنبودن ابزار مالی «فاینانس» از چالشهای صنعت پتروشیمی ایران به شمار میرود.