۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - 2024 11 Sep
#
#
اخبار اقتصادی بورس

پول‌ها کجا می‌روند؟ بانک، سهام یا دلار؟

پول‌ها کجا می‌روند؟ بانک، سهام یا دلار؟
کد: 21705   تاریخ انتشار :۵ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۶:۱۰

 بازار ارز به هر دلیل از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی جذابیت را برای صاحبان سرمایه و پول نقد از دست داده بود و کمتر کسی پولش را به این بازار می‌آورد. تثبیت نوسان و نرخ دلار امریکا به مثابه ارز شاخص در بازار ارز از طرف بانک مرکزی با تمهیدات مختلف با کامیابی مواجه شده بود.

 

البته در روزهایی از زمستان ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ شاهد افزایش معنادار نرخ تبدیل ارزهای معتبر به ریال بودیم. اما اندازه شتاب هرگز به اندازه آذرماه ۱۳۹۵ نبود. در یک دوره کوتاه‌مدت نرخ تبدیل هر دلار امریکا به ریال ایران از حدود ۳۵ هزار ریال در شهریور امسال به ۴۰ هزار ریال در هفته آخر آذرماه بازار ارز را از رخوت بیرون آورد. رشد حدود ۱۴ درصدی در یک دوره کوتاه علاوه بر اینکه دولت، رییس کل بانک مرکزی و فعالان اقتصادی را بهت‌زده کرده است، یک بازار تازه را برای کسانی که پول نقد دارند نیز پس از مدت‌ها سکون فعال کرده است.

در حالی‌که تا پیش از رشد شتابان نرخ ارز کسانی که علاقمند به سرمایه‌گذاری بودند پولشان را به بانک‌ها می‌دادند و سود تضمین شده بدون ریسکی را دریافت می‌کردند و یا اگر ریسک‌پذیر بودند پولشان را به خرید سهام شرکت‌ها اختصاص می‌دادند حالا به این فکر هستند که پولشان را در بازار ارز به کار گیرند.

برخی از کسانی که بازار ارز را مطالعه کرده‌اند باورشان این است که نرخ بازدهی در این بازار در یک دوره نه‌چندان بلندمدت از نرخ بازدهی سرمایه‌گذاری در بانک‌ها قطعا بالاتر است. در صورتی که میانگین نرخ هر دلار در سال ۱۳۹۴ یا ۱۳۹۵ را مقایسه کنیم خواهیم دید که بازدهی بازار ارز حتی از بازار سهام نیز که امسال بازدهی اندکی داشته بالاتر است.

برخی احتمال‌ها در بازارهای سه‌گانه بازار پول، بازار سهام و بازار ارز را به طور مختصر بررسی می‌کنیم. بازار سهام در شرایط پیش از افزایش نرخ دلار در بازار، بازدهی اندکی داشت و کارشناسان و آگاهان بازار سرمایه می‌گویند در شرایط فعلی این بازار تا پایان سال در همین وضع می‌ماند.

برخی تحلیلگران اما می‌گویند افزایش نرخ ارز ممکن است وضع سهام شرکت‌هایی که درآمد آنها از صادرات است را بهتر کند و در موقعیت ممتازی قرار دهد. سهام شرکت‌های پتروشیمی و صادرکنندگان میعانات گازی و حتی فولاد و مس در وضع آتی که نرخ دلار روندی فزاینده دارد و در شرایط سودآوری بالا قرار می‌گیرند. در مقابل اما سهام شرکت‌هایی که برای تولید نیاز به واردات مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای از خارج دارند در شرایط افزایش نرخ ارز با قیمت تمام شده بالاتر قادر به تولید خواهند بود و احتمال سودآوری آنها کاهش می‌یابد. کارشناسان اما در نهایت به سودآوری بالاتر بازار سرمایه دست‌کم در زمستان امسال و به شرط ادامه شرایط فعلی باور ندارند.

بازار ارز اما در شرایط خاصی قرار دارد. برخی معتقدند نرخ ارزهای معتبر در بازار ارز ایران به دلیل افزایش تقاضای بیشتر از عرضه ارز همچنان در مدار صعودی قرار دارد و احتمال اینکه قیمت هر دلار در دامنه ۴۰ هزار تا ۴۲ هزار ریال باشد افزایش می‌یابد. به گمان این گروه از تحلیلگران بازار ارز دست بانک مرکزی برای عرضه بیشتر چندان باز نیست و صاحبان دیگر ارز مثل پتروشیمی‌ها و سایر بنگاه‌ها نیز فداکاری نخواهند کرد و به هیمن دلیل قیمت ارز در سال ۱۳۹۶ در نقاط بالاتری می‌ایستد و به همین دلیل بازدهی بازار ارز بالاتر از سرمایه خواهد بود.

بازار پول یا سپرده‌گذاری در بانک‌ها نیز با توجه به فشار بانک مرکزی به بانک‌ها نمی‌تواند از آنچه هست بالاتر برود و احتمال کاهش آن به دلیل کاهش نرخ تورم وجود دارد و به همین دلیل روند صعودی در نرخ سود بانک‌ها متصور نیست.

احتمال‌های یاد شده و رخداد هر کدام از گزینه‌ها در بازارهای سه‌گانه البته مشروط به این است که وضع موجود سیاسی داخلی و سیاست خارجی با تکانه‌های شدید و ناشناس مواجه نشود.

.

منبع : ساعت ۲۴

ارز   بانک   بورس   

نظرات(0)

شما هم میتوانید اولین نظر خود را ثبت نمایید.

#
#
#
#
آخرین اخبار
جهش ۱۰۵ درصدی فروش مردادماه تپسی!
۱۰ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۰۰
پورشه هشدار داد
۳ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۰۷:۵۷
تپسی همچنان در مسیر صعودی!
۳ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۰۷:۵۵
طلای جهانی پشت چراغ قرمز
۳ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۰۷:۵۳
اخبار بیشتر